8 meest gestelde vragen op de Demodag tuinaanleg

Geplaatst op: 07/10/2021

Waarom Terra-Fertiel toepassen in combinatie met compost?

Terra-Fertiel is een bodemactivator dat het bodemleven activeert én stimuleert door middel van gunstige micro-organismen. Het zorgt onder andere voor een optimale groei en weerbaarheid van planten, en maakt de bodem beter bewerkbaar.Ook als toevoeging aan compost heeft Terra-Fertiel een gunstige werking. Het zorgt ervoor dat de mineralisatie van compost beter en sneller verloopt in de bodem.

Wat zijn de voordelen van Mycorrhizae?

Mycorrhizae zijn bodemschimmels die in symbiose leven met planten. Ze absorberen mineralen uit de bodem die ze omzetten naar voeding en vocht, en vervolgens afstaan aan een plant. In ruil daarvoor krijgen de schimmels suikers terug. Mycorrhizae zorgen voor een aanzienlijk groter wortelstelsel, wat als voordeel heeft dat je planten veel weerbaarder zijn gedurende abiotische stressperiodes.

Waarom is water zo belangrijk bij de toepassing van aaltjes?

Aaltjes zijn kleine parasitaire wormpjes die worden ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel tegen allerhande bodemplagen. Maar om hun ‘werk’ te kunnen doen, moeten de aaltjes eerst tot in de bodem geraken. Water is hier de ideale draagstof voor. Enkele tips voor het toepassen van aaltjes:

  1. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is voor en na de behandeling
  2. Een goede waterdoorlaatbaarheid zorgt voor een efficiëntere bestrijding
  3. Pas de aaltjes niet toe bij zonnig weer
     

Hoe zorg je ervoor dat traag kiemende mengsels toch snel genoeg toegroeien?

Roodzwenk en rietzwenk hebben een hogere (bodem)temperatuur nodig dan Engels raaigras en veldbeemd. Je zaait dus best wanneer het warm is. Voor een extra gunstig effect voeg je daarnaast een veilige startmeststof toe tijdens de zaai bv. 2,5kg/are Landscaper pro New gras. Of geef je direct na de eerste keer maaien een standaard bemestingsbeurt.

Engerlingen en emelten beschadigen gazons – hoe bestrijd je ze?

Engerlingen en emelten bestrijd je met aaltjes of nematoden: kleine parasitaire wormpjes die het lichaam van deze ongewenste bezoekers binnentreden en ze van binnenuit doden.

  • Aaltjes pas je toe in het late voorjaar of tussen augustus en oktober. In die tijd komen de engerlingen -en emelteneitjes uit en hoe vroeger je erbij bent, hoe beter.
  • Ook is de bodemtemperatuur dan hoog genoeg, wat een must is voor de behandeling (afhankelijk van het type aaltjes is dit 8 of 14°C).
  • Zorg dat de bodem vochtig is én blijft zodat de aaltjes hun ‘werk’ kunnen doen. Onze Nemasprayer kan hierbij helpen!
  • Voer een toepassing niet uit in volle zon want aaltjes breken af door UV-licht.

Aangezien engerlingen meerdere jaren in de bodem aanwezig zijn, zal de bestrijding ervan minimum drie jaar duren. Dat betekent dat je de bestrijding jaarlijks minstens één keer moet herhaald worden.

Hoe bestrijd je onkruid in borders het best?

In winterrust kan een combinatie van 25 ml/are Kerb en 5 ml/are AZ 500 worden gebruikt. Tot begin mei kan 3,3 g/are Valdor Expert worden gebruikt. Het opkuisen tussen de planten met sproeikap zonder de beplanting te raken kan met Roundup, Ultima Pro, Katoen Gold.

Help mijn aanplant sterft af na een heel natte zomer!

Nieuwe aanplant kreeg dit jaar veel te verduren. Het natte voorjaar werd gevolgd door een druilerige zomer waardoor heel wat gewassen last hebben van wortelrot.

Wat kan je eraan doen? Als eerste raden we Ranman Top aan ter bestrijding van phytophthora en valse meeldauw. Deze fungicide is superkrachtig tegen sporen van wortelrot en beschermt tegen nieuwe groei.

Als tweede is het uiterst belangrijk om jezelf de vraag te stellen of de bodem wel geschikt/voorbereid was voor nieuwe aanplant. Is de standplaats juist? Is er een goede bodemstructuur? Kunnen we de bodem verbeteren? Enzovoort!

Schimmels in gazons, wat doe je eraan?

Schimmels in gazons bestrijden is tricky business! Er zijn heel weinig bestrijdingsmiddelen en voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Een goed onderhouden en gevoede gazon zal minder last hebben van schimmels. Bemest daarom in het begin van het groeiseizoen je gazon en gebruik later in het seizoen een onderhoudsbemesting. Als je niet met langdurige meststoffen werkt, vergeet dan ook de najaarsbemesting niet!