Hoe zorg je dat je golfterrein klaar is voor de toekomst?

31 juli 2023

Van curatieve naar preventieve behandeling: een hele uitdaging

De groene grastapijten op golfterreinen komen steeds meer onder druk te staan door verschillende uitdagingen die steeds belangrijker zullen worden. Denk maar aan het efficiënt gebruik van water of de steeds warmere en drogere zomers.

Deze factoren zorgen niet enkel voor meer stress, maar maken grassen ook vatbaarder voor eventuele ziektes. Daarnaast zijn er steeds minder curatieve gewasbeschermingsmiddelen en zal er vaker met preventieve middelen gewerkt worden. Zaken waarvan Ahmet Koch, hoofdgreenkeeper bij golf Ter Hille in Koksijde, wakker ligt. Samen met Luc Pauwels, exclusief verdeler van Bion in België, zorgt Ahmet dat zijn golfterrein klaar is voor de toekomst.

Gras voorbereiden op eventuele ziektes

Vaak voorkomende ziektes zoals Fusarium en Dollarspot kunnen in de toekomst grote problemen veroorzaken. Het zijn vaak stresssituaties die ervoor zorgen dat grassen vatbaarder worden voor ziektes, waardoor de aantasting ook groter zal zijn dan in normale omstandigheden. In 2030 wordt het gebruik van curatieve middelen sterk afgeremd door de implementatie van de Green Deal in Europa. Een goede voorbereiding op deze stressperiodes kan dus de opkomst van ziektes in de toekomst sterk verminderen. Om het gras zo goed mogelijk te beschermen ontwikkelde Bion een grasbeschermingspakket. Dit pakket is samengesteld uit verschillende producten die elk specifiek hun voordeel hebben om een aanval van ziekteverwekkers te minimaliseren. Uit onderzoek is gebleken dat een drievoudige tank-mix van Greenbion Liquid Iron+, Greenbion Liquid high Ca en GreenBion Liquid 4-4-10 + TE een superieure ziektepreventie kan bieden. Samen zorgen die producten voor een directe reactie van de grasmat, langere levensduur, behoud van de kleur tot wel zes weken, een hogere ziektetolerantie en de opbouw van sterkere celwanden. Dit aan een dosering van tien liter per hectare per product en een herhaling elke drie à vier weken vanaf het najaar.

Biostimulanten: belangrijk onderdeel van geïntegreerde ziektebestrijding

Naast het grasbeschermingspakket kunnen ook de biostimulanten van Bion geïntegreerd worden in het ziektebestrijdingsplan. Biostimulanten zijn al enkele jaren een ‘hot topic’ en spelen een belangrijke rol in het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen. Stymbion bevat als enige biostimulant op de markt twintig vrije aminozuren en is daarnaast een 100% natuurlijk product. Hierdoor is het zeer effectief en veilig voor elke gewastoepassing. De werkzame stoffen stimuleren verschillende fysiologische processen in de plant, wat functionele en structurele energiebesparingen oplevert. Op die manier wordt een groter wortelstelsel ontwikkeld, worden de weerstand en veerkracht van de plant vergroot bij ongunstige omstandigheden en kan de plant zich sneller herstellen.

Stymbion S: nieuwste generatie aminozuur biostimulant

Dit jaar lanceerde Bion Stymbion S. Stymbion S is een biostimulant op basis van twintig vrije aminozuren en micropeptiden in combinatie met microbiële zwavel. Deze biostimulant geeft aanzet tot de activatie van verschillende verdedigingsmechanismen in de plant zelf. Zwavel zorgt voor een betere opname van stikstof in de plant en is essentieel voor de vorming van eiwit, aminozuren en enzymen in de plant, wat leidt tot een betere groei van de plant. Daarnaast zorgt het laagje zwavel ervoor dat sporen van schimmels zich moeilijk kunnen nestelen in het blad. De unieke kristalstructuur zorgt voor een volledige bladbedekking zonder residu. Stymbion S is combineerbaar met verschillende bemestingen en bestrijdingsprogramma’s.

Wetting agents: laatste schakel voor goede waterhuishouding

Wetting agents zorgen voor de juiste waterhuishouding in verschillende situaties. Het gamma AQBION bestaat uit een verzameling van zeer actieve uitvloeiers en oppervlakte-actieve stoffen, die optimaal zijn voor het gebruik op grasvelden. Deze middelen zorgen ervoor dat overtollig vocht door de viltlaag heen in de wortelzone van de plant kan doordringen. Ze spelen een belangrijke rol in programma’s voor efficiënte beregening en waterbesparing. Deze oppervlakte-actieve stoffen zijn niet toxisch, werken goed in een zure omgeving en reageren niet met andere voedingsionen in de bodem. Preventieve en curatieve behandeling van droge plekken zorgt voor een gelijkmatige bevochtiging, wat dan weer het watermanagement vereenvoudigt. Ze verbeteren aanzienlijk de verdeling en daardoor de absorptie van voedingsstoffen en andere toegevoegde producten.

Vragen of meer info?

Contacteer ons voor deskundig advies!

Contacteer ons