De basisprincipes voor een gezonde paardenweide

05 april 2024

Paarden stellen hoge eisen aan een goede paardenweide. Daarom is niet iedere weide zomaar geschikt voor paarden. Je dient dus op voorhand goed na te denken over enkele basisprincipes. Onze technisch adviseurs geven je enkele tips voor de start van een gezonde paardenweide.

De weide maakt deel uit van het ruwvoer

Het overgrote deel van het rantsoen voor een paard bestaat uit ruwvoer (vers gras, hooi of voordroogkuil). Het is dus belangrijk dat het uitgezaaide gras ook bijdraagt aan een gezonde vertering binnenin het paard. Paarden hebben nood aan ruwvoer met veel structuur en een laag fructaangehalte (suiker). Fructaan is een koolhydraat dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Vooral bij koude nachten en veel zonlicht produceert een grasplant veel fructaan. Daarom kunnen paarden niet op elke weide grazen. Grassen met een te hoog fructaangehalte kunnen hoefbevangenheid veroorzaken bij paarden. Daarom raden onze adviseurs structuurrijke grassen aan met een laag fructaangehalte. Één van de grassenmengsels als graasweide die we aanbevelen is Horse Master van Barenbrug. Naast een laag fructaangehalte heeft Horse Master een laag hergroeipunt om kale plekken te voorkomen in een weide door begrazing.

Ook voor fris en smakelijk hooi is structuur en een laag fructaangehalte belangrijk. Het mengsel Hay Master is daarvoor uitermate geschikt! Let wel op: dit mengsel is uitsluitend bestemd om te maaien. Het voordeel hiervan is dat de grasproductie bijzonder hoog is. Onder normale condities oogst je makkelijk 15 ton droge stof per hectare.

Inzaaien gebeurt best bij een bodemtemperatuur van minimaal 8°C. De beste periodes zijn het voorjaar en het vroege najaar. Daarbij krijg het vroege najaar de voorkeur, omdat de onkruiddruk op dat moment veel lager is. Horse Master kan je zaaien tot eind september. Hay Master moet vóór 1 september gezaaid worden. Als je later zaait kunnen de jonge grasplantjes zich onvoldoende ontwikkelen voor de winter en vorstschade oplopen. Na inzaai kan een graasweide minstens twee maanden niet gebruikt worden. We raden ook aan om het gras één keer te maaien voor begrazing.

Bemesting op basis van een bodemanalyse

Na inzaai is het van essentieel belang om jouw weide te onderhouden door jaarlijks te gaan bemesten en door te zaaien waar nodig. Ga niet lukraak bemesten, maar maak gebruik van een bodemanalyse. Deze vormt de basis voor een correcte bemesting, en geeft weer welke elementen nodig zijn voor een optimale grasgroei. Voor graasweides raden we traagwerkende meststoffen zoals Ncote en Urea Pro aan, zodat het gras geleidelijk aan blijft doorgroeien. Voor hooiweides is het vaak aangeraden om met samengestelde meststoffen te werken.

Luc Pauwels nv heeft een zeer breed gamma aan meststoffen, waardoor we voor elke type weide en bodemsoort de juiste meststof kunnen aanbieden.

Vermijd giftige planten zoals jacobskruiskruid

Een graszode in optimale condities zorgt voor een lage onkruiddruk, toch kunnen er bijvoorbeeld na een droge zomer veel onkruiden opduiken. Onkruiden kunnen de productie en de voederwaarde van het gras sterk gaan drukken. Daarnaast kunnen sommige onkruiden giftig zijn. Eén van de bekendste giftige onkruiden voor paarden is jacobskruiskruid.

Het bestrijden van de onkruiden kan manueel gebeuren wanneer ze slechts lokaal voorkomen in de weide of wanneer het gaat over kleine percelen. Er zal echter meestal een chemische bestrijding noodzakelijk zijn. Hierbij is het belangrijk dat de juiste productcombinaties ingezet worden. Laat je daarvoor begeleiden door een adviseur van Luc Pauwels nv. Zuring en distels zijn bij uitstek de meest voorkomende meerjarige onkruiden in paardenweides. Deze pak je best aan in de het rozetstadium met voldoende blad. Ook giftige planten zoals jacobskruiskruid worden best in een vroeg stadium aangepakt. In de zomer zijn deze planten algemeen meer verhout waardoor ze moeilijker te bestrijden zijn. Jacobskruiskruid blijft zelfs na bestrijding giftig, maar verliest wel zijn bitterstoffen. Daarom is het zeer belangrijk om deze planten na het afsterven te verwijderen uit jouw weide!

Heb je nog meer vragen over het aanleggen en onderhouden van een paardenweide? Contacteer gerust onze vertegenwoordigers!

*Gewasbeschermingsmiddelen mogen niet gebruikt worden zonder fytolicentie! Raadpleeg altijd fytoweb zodat je steeds een product met de juiste erkenning gebruikt.

Vragen of meer info?

Contacteer ons voor deskundig advies!

Contacteer ons